Fin Kva Härkäpuron Kössi FIN26594/97A

1234710291_IMG_0450.JPG

(i. K&Mva Huhtian Jehu, e. Kiikkukorven Lilli)

kasvattaja: Heikki Ali-Haapala, Sykäräinen

s. 20.4.1997-  k. 22.11.2009

 

Kössi aloitteli hirvikoira uraansa n. 8 kk.n iässä seurailemalla hirveä n. tunnin verran. 1,5 vuotiaana se haukuskeli jo parhaillaan yli 4 tunnin siivuja, mutta kaatoa ei saatu, koska oli vain 1,5 lupaa ja tuuri ei ollut kohillaan. Seuraavana syksynä alako onnistaan ja saatiin meki päitä vajalle. Eka päivänä pikku sonni ja kahtena seuraavan jahtipäivänä vasat molempina. Ukot oli pikkasen jopa kateellisia, ku otettiin kolome elukkaa kuuesta mahollisesta. Isä ukko otti neljännen Molssin Kessulle ja Jake viiennen Emmalle. Oi, niitä aikoja...

Pikkusen vaan kurkkuongelmat haittasivat koeuran alotusta, koira saatiin kuntoon ja pari yköstäki se haukku. Kaikkiaan Kössi on startannu 17 kertaa kokeissa, tuloksena 14 ykköstä, voi 2 ja kaksi tyhjää hakua. Kahesti kilipailtiin lohkon valinnasa ja kerran  se oli varakoirana Mestaruushaukkuihin.

Koiran parhaita avuja mehtäsä on riittävä sitkeys, ja äärettömän komea, kuuluva haukku. Eikä sen hakukaan heikkoa ole. Lisäksi ominaisuuksiin kuuluu hirven houkutteleminen ammuttavaksi. Vaikkei sitä kaikki usko, mutta ossaa sen jotku koirat...

Luonteeltaa erittäin rehellinen, ottaa palautteen vastaan silmiään räpäyttämättä, eikä muistele pahalla kovaakaan komentoa. Kovapäinen koira!

Koiralle on ammuttu haukkuun n. 50 hirveä ja passiin toinen mokoma. -08 syksyllä sille ammuttiin kolome vassua  ja pari kertaa se työskenteli reilun kellon ympärystän, viimesin reissu kesti 13,5 tuntia. Kuulo on menny, mutta nokkaa toimii!

Kössi on perso hirvelle, se on HIRVIKOIRA!

"Isännällä oli selekä jumisa, ku jahtiin lähettiin. Päästin koiran hakemaan ja reilun kymmenen minsan päästä alako n. kilometristä Kyösti pauhaamaan. Makkoilin rauhasa Piehinkijoen sillalla parikytä minsaa ja lähin sitte haalautumaan haukulle. Kyllä se selekäki verty siinä hiippaillesa. Pääsin Pölkkykorven laijasa olevasa risukosa näkemään kaamian kanoottipään, Kyösti sille selevitti kovasti.Tuli pienonen karkko, koukkasin kangasta pitkin hollille ja havannoin, että vasuki sillä kanoottipäällä on. Rämeen laita rääseikkö, pikku mantyä ja haravanvarsi koivua, josa hirvet haukutti ittiään. Hiissasin ittiäni lähemmas ja ootin millon Kyösti hokasee, että isiki on lähellä. No hokashan se, kohta se houkutteli vassukan ojanvarsi pöhiköstä selevemmille sensseille ja Sakolainen jyrähti..."

Kössi näpistelee vasan kankkua...

1234705771_Kaatokuvia 07 007.jpg